Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

4 kérdés, ami segít, hogy megtaláld a hivatásod

2024. február 08. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Vannak olyanok, akik már gyerekkoruktól tudják, hogy mik szeretnének lenni. De vannak olyanok is, akik felnőttként érzik azt, hogy nem a helyükön vannak a munkájukban. Tudják, hogy valami másra vágynak, de elakadnak, hogy hogyan induljanak el a keresésben. Sok kliensem érkezik így meg hozzám, hogy változtatni szeretnének, de nincs meg a hogyan tovább, teljes a káosz ez ügyben.

A hivatás megtalálása mindig egy önismereti munkával indul, hiszen hogyan tudnád azt, hogy mi a vágyad, miben vagy jó, mik a céljaid, és mit szeretnél csinálni, anélkül, hogy közelebb kerülnél önmagadhoz, hogy tudatosítanád a gondolataidat.

Hoztam 4 kérdést, ami egy jó kiindulási alapot képez.

Ez alapján el tudod kezdeni azt az utat, hogy közelebb kerülj a hivatásod megtalálásához. 

  • Mi az a 10 dolog, ami fontos számodra a munkád során? (kötetlen munkaidő, munkakörnyezet, elismerések, legyen-ne legyen főnök, elismerések, anyagiak stb...) Ha megvan a 10-es lista, akkor priorizáld ezt. Az első három helyre kerüljenek azok a tényezők, amiket elengedhetetlennek tartasz, az utolsó 3-ra pedig azok, amiktől azért el tudsz tekinteni, amikben kompromisszumot tudnál kötni.
  • Tevékenységi lista összeírása. Első körben cenzúra nélkül gyűjtsd össze azokat a tevékenységeket, amiket szeretsz csinálni. Ezek a tevékenységek az életed bármely területéről jöhetnek (ne kösd ezeket a jelenlegi munkádhoz, vagy szakmádhoz). Miután ez megvan, szűkítsd a listát. Válaszd ki azokat a tevékenységeket, amiknél azt érzed, hogy igazán jó vagy bennük. Majd újra csökkentjük a listát. A harmadik rostán azok a tevékenységek mehetnek át, amikről el tudod képzelni, hogy meg is lehetne élni belőlük, amiért mások fizetnének. Ha még ezek alapján sem rajzolódik ki a fejedben semmi, akkor nézd újra meg a szeretett tevékenységeket, és alkoss benne csoportokat. Pl. szeretek beszélgetni, jó hallgatóság vagyok, érdekel az emberek lelkivilága - pl. ebből kiindulhat egy coach, vagy egyéb támogató szakember irány is.
  • Egészítsd ki a következő mondatot: "Akkor érezem magam boldogan sikeresnek a munkámban, amikor.... Nagyon fontos tisztáznod magadban a fogalmakat. Mit jelent számodra a boldogság? Mit jelent az, hogy sikeres vagy a munkádban? Mitől lennél boldogan sikeres? Milyen tényezők szükségesek ehhez neked?
  • Milyen életet élhetnél 3 év múlva, ha most meghozod a döntést, hogy elkezded megkeresni a hivatásod? Hogy elkezdesz közelebb kerülni önmagadhoz? Hogy rálépsz arra az útra, hogy jobban megismered a működésedet, a céljaidat, a vágyaidat, az érzéseidet? Ide kapcsolhatóan van még egy fontos, és sokszor fájdalmas kérdés. Milyen életed lesz 3 év múlva, ha érdemben semmi nem változik? Elégedett és boldog leszel?

Javaslom vegyél elő egy lapot, vagy egy füzetet, ülj le egy nyugisabb helyen, és kezdd el magadnak megválaszolni ezeket a kérdéseket. Légy magadhoz nagyon őszinte, ne cenzúrázd a gondolataidat, a papír mindent elbír. Ez a 4 kérdés segít téged abban, hogy rálépj az önismereti utadra, hogy tegyél egy nagy lépést a változás, és a hivatásod megtalálásának az irányába. Egy coaching folyamatban ezeket a kérdéseket tudjuk szétcincálni. Milyen érzéseid vannak ennek kapcsán, milyen blokkok vannak a fejedben, milyen félelmeid és kételyeid gátolnak? Ennek mentén el tudjuk kezdeni tisztábbá varázsolni azt a képet, ami jelenleg a gondolataid káoszának a mélyén csücsül. 

Egy önismereti folyamat sokszor nem könnyű, néha legszívesebben feladnád, de ki ne szeretne úgy dolgozni, hogy élvezi azt, amit csinál? Hogy teljesülnek a vágyai, és értelmet nyernek a munkával töltött órái?

blog_hivatas.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr5418320809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása