Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Félünk az anyáktól a munkaerőpiacon?

2023. november 28. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Családbarát munkahely. Tele van a munkaerőpiac velük.

Úgy tűnik tendencia lett, hogy a munkáltatók kiakasztják ezt a címkét a honlapjukra, feltüntetik az álláshirdetéseikben, mert iszonyúan jól hangzik. De vajon a családbarát munkahely tényleg anyabarát alkalmazási feltételeket takar?

Azt tapasztalom, hogy valójában a cégek jó része még mindig tart az anyáktól, pláne, ha annak az anyának bölcsis vagy óvis korú gyermeke van. Hiszen köztudott tény, hogy ebben az időszakban a gyerekek sokat hiányozhatnak az intézményekből, és akkor jön az anyák táppénze.

De nem lehet erre kompromisszumos megoldást találni az anyák és a cégek között?

Nagyon sok olyan nővel dolgozom, akik az anyasági otthonlét után nem tudtak visszamenni a munkahelyükre, vagy nem találnak megfelelő munkát, mert ha elhangzik az interjún a bűvös van gyerekem mondat, egyből látszik, hogy bukott az ügy. Pedig sok esetben, ha egy cég lehetőséget, és anyabarát feltételeket kínál a nőknek, akkor tapasztalható, hogy lényegesen lojálisabb és megbízhatóbb munkaerőt kap, hiszen az édesanya motivált, hogy olyan körülmények között dolgozhat, ami neki is és a családjának is jó, tehát teljesít, elkötelezett. Nem beszélve arról, hogy az anyák felelősség tudata is magas szintű, sőt a multi taskingban, és a munka szervezésben is jó kompetenciákkal bírhatnak.

A cégek zömének sok munkakörben van lehetősége, hogy az adott tevékenységet anyabarát feltételekkel ruházhatják fel, mégis kevesen élnek ezzel, hiába a sok családbarát munkahely. Egy 2022-es felmérés szerint (Eurostat adatai alapján) a részben- vagy teljes egészében otthonról dolgozók százalékos aránya jóval kisebb hazánkban, mint a környező országokban. Magyarországon az otthonról dolgozók százalékos száma kevesebb, mint a fele az EU-s átlagnak. A homeoffice lehetősége, a hibrid munkavégzés, vagy távmunka lehetősége, a részmunkaidő, a rugalmas munkaidő mind olyan eszköz, ami segíthetné az anyákat abban, hogy vissza tudjanak integrálódni a munkaerőpiacra, és értékes résztvevői lehessenek annak.

Akkor most anyaként tegyük fel a kezünket, és várjuk azt, hogy változik a munkáltatók hozzáállása? Nem gondolnám, hiszen létezik az egyén felelősségvállalása is a saját életéért.

Anyaként az alábbiakkal tudod segíteni, hogy megtaláld azt a munkát, ami számodra is motiváló, és be tudod illeszteni a gyereknevelés mellé:

  • Kerülj tisztába a vágyaiddal, hogy mik azok a tevékenységek, amiket szeretsz csinálni.
  • Erősítsd az önbizalmadat. Sajnos sok esetben tapasztalható, hogy az otthonlét alatt csökken az édesanyák önbizalma, nem tudják a munkaerőpiaci értéküket, nem találják a helyüket az új élethelyzetben. Ilyen esetben hatalmas segítség lehet egy coaching folyamat, ahol a karrier út tisztázása mellett, fókuszba kerülhetnek az értékek, az önbizalom, és az önértékelés.
  • Nézz rá arra, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezel jelenleg, és mi az, ami fejlesztésre szorul. Van-e olyan dolog, amit szívesen tanulnál, ami versenyképesebbé tehetné a tudásod.
  • Építsd fel a portfóliódat. Ide tartozhat egy jó önéletrajz, Linkedin profil, álláskeresési stratégia. Ha úgy érzed, hogy egyedül elakadtál, karrier tanácsadótól, vagy karrier coachtól is tudsz segítséget kérni.
  • Vizsgáld meg, hogy a gyermek előtti szakmádban szeretnél maradni, vagy teljes karrierváltásban gondolkodsz. Milyen lépései lehetnek ennek, nézd meg, hogyan vághatsz bele.
  • Ha pedig azt érzed, hogy keresed a hivatásod, és nem találod, akkor legyen az a fókuszod, hogy kutatod minden nap, elkezdesz foglalkozni önmagaddal, és megismered az igényeidet, vágyaidat, és a lehetőségeidet.

Azt látom, hogy az édesanyák még mindig küzdenek a munkaerőpiacon, pedig abszolút van potenciál az alkalmazásukban. Munkám során pontosan ezért lett a célom az, hogy az anyákat támogassam abban, hogy megtalálják a hivatásukat, zökkenőmentesebb legyen a karrierváltásuk, vagy visszanyerhessék az önbizalmukat.

blog19.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr318268647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadist 2023.11.30. 20:04:49

Senki nem fél az anyáktól, egyszerűen a munkáltatók számára az érték/költség arányuk rosszabb, mint ha olyat alkalmaznak, akinek nincs gyereke.

"Pedig sok esetben, ha egy cég lehetőséget, és anyabarát feltételeket kínál a nőknek, akkor tapasztalható, hogy lényegesen lojálisabb és megbízhatóbb munkaerőt kap, hiszen az édesanya motivált, hogy olyan körülmények között dolgozhat, ami neki is és a családjának is jó, tehát teljesít, elkötelezett."

És mégis mire megy a munkáltató a "hűséggel", ha anyuci miatt kell kompromisszumokat hoznia és legjobb esetben is csak egy 80%-ot teljesítő munkavállalót kap?

"Nem beszélve arról, hogy az anyák felelősség tudata is magas szintű"

Persze, ezért választják a nők és főleg az anyák a nagy felelősséggel és ezáltal magas bérezéssel járó területeket. Ja, nem...

"sőt a multi taskingban, és a munka szervezésben is jó kompetenciákkal bírhatnak."

Baromság, a nők sem jók a multitaskingban. Az nem valódi multitasking, hogy várod, hogy felforrjon a főzővíz, pár percenként ránézel a gyerekre, hogy nem akar kötőtűt dugni a konnektorba és közben telefonon trécselsz a barátnőddel. Amint olyan feladatokat kell végezni, amihez csak egy kicsi figyelem és kognitív erőfeszítés is szükséges, a nők csúnyán elvéreznek.

"Azt látom, hogy az édesanyák még mindig küzdenek a munkaerőpiacon, pedig abszolút van potenciál az alkalmazásukban."

Tudod, a szabad piacnak a természethez hasonlóan van egy olyan tulajdonsága, hogy az optimumra törekszik. Ha a nők munkaerőpiacra lépése óta nem tapasztaltuk sehol a világon, hogy a munkáltatók előszeretettel foglalkoztatják az anyákat, az azért van, mert egyszerűen nem éri meg, vagyis nincs bennük olyan potenciál, mint azt képzeled.

"Munkám során pontosan ezért lett a célom az, hogy az anyákat támogassam abban, hogy megtalálják a hivatásukat, zökkenőmentesebb legyen a karrierváltásuk, vagy visszanyerhessék az önbizalmukat."

Fel kéne fogni és elfogadni a tényt, hogy egy seggel nem lehet két lovat megülni. Egyébként meg a nőknek nem karrierjük van, hanem munkájuk, mint az emberek 99%-nak. A nők (meg kb. mindenki) számára az volna a legjobb, ha az anyaság volna a hivatásuk, de ezt pont az a káros nézet lehetetleníti el, hogy az anyáknak is részt kell venniük a munkaerőpiacon.

Bénó Helga Karriertanácsadó 2023.12.01. 07:48:06

Egy seggel nem lehet két lovat megülni? Tehát az anyák dolga a gyereknevelés, és nem lehet hivatásuk? Ne haragudj, de a kommented tele van sztereotípiával, hogy a nőknek a háztartás és a gyerek a dolga és viszlát, csúnyán fogalmazva tegyék a dolgukat otthon és fogják be.
És mi van akkor, ha egy nő másra is vágyik a gyereknevelés mellett? Akkor így járt, mert nem ez a dolga?
Meg van a másik oldal, ahol nem a hivatás tudat hajtja az anyát, hanem egy keresős modellel nem működik a család (nagyon sok esetben így van), akkor az egy normális dolog ezek szerint, hogy nem talál munkát, csak mert neki nem ez a dolga?
Valamint biztos vagy benne, hogy az anyák alkalmazását a világ minden pontján utálják, és nem működik?

Sadist 2023.12.05. 17:24:01

@Bénó Helga Női Karrier Coach: "Egy seggel nem lehet két lovat megülni?"

Nem bizony.

"Tehát az anyák dolga a gyereknevelés, és nem lehet hivatásuk?"

Értő olvasás! Az a legjobb, ha a nőknek az anyaság a hivatásuk. Lehet más a hivatásuk, de egyszerre kettő nem lehet, mert mint fentebb írtam, nem lehet egy seggel két lovat megülni, vagy a gyerek vagy a munka mindenképp megsínyli.

"Ne haragudj, de a kommented tele van sztereotípiával, hogy a nőknek a háztartás és a gyerek a dolga és viszlát, csúnyán fogalmazva tegyék a dolgukat otthon és fogják be."

Nem írtam sehol, hogy az a dolguk (kötelességük). Mondom, értő olvasás!

"És mi van akkor, ha egy nő másra is vágyik a gyereknevelés mellett?"

Hát akkor csinálja, de mint hivatás (értsd karrier) szinten úgyse fog menni és a gyerek is rosszul jár.

"Meg van a másik oldal, ahol nem a hivatás tudat hajtja az anyát, hanem egy keresős modellel nem működik a család"

Na és azon gondolkodtál-e már, hogy miért nem működik már az egykeresős modell? Elárulom: azért, mert elhitették a nőkkel, hogy ha majd ők is ugyanúgy részt vesznek a munkaerőpiacon, mint a férfiak, akkor az milyen fasza lesz, csak azzal, hogy gyakorlatilag megduplázták a rendelkezésre álló munkaerőt, beszakadtak a bérek. Ezért nem lehet már egy keresetből eltartani egy családot és ezért KELL két embernek güriznie.

"Valamint biztos vagy benne, hogy az anyák alkalmazását a világ minden pontján utálják, és nem működik?"

Igen, teljesen biztos. De nyugodtan cáfolj meg és mutass csak egy olyan álláshirdetést, amiben a munkáltató abszolút önszántából azt írja (gyk. nincs semmi kvóta, adókedvezmény, jogszabály, egyéb mesterséges ösztönző), hogy kisgyermekes anyák előnyben.
süti beállítások módosítása