Hivatáskeresés, karrierváltás? Gondolatok, tippek ennek segítésére.

HivatásVáltó

HivatásVáltó

A szerethető munka megtalálása csak kevesek kiváltsága?

2024. szeptember 20. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Mikor érezted utoljára, hogy szereted a munkád?

Amikor reggel felébredsz, izgalommal tölt el az a gondolat, hogy új nap kezdődik vagy inkább úgy érzed, hogy ma is csak nyűg, hogy megint dolgoznod kell?

Mikor éreztél utoljára motivációt ezen a területen?

Miért fontos, hogy szeresd a munkádat?

A munka életünk jelentős részét teszi ki, és ha úgy érzed, hogy az, amit nap mint nap csinálsz, nem tölt el örömmel vagy elégedettséggel, annak nemcsak a karrieredre, hanem az életed más területeire is komoly hatása lehet. A frusztráltság előbb-utóbb begyűrűzik a családi életedbe, a baráti kapcsolataidba, és minden szerepedbe. 

Illúzió, hogy lehet szerethető munkát találni?

Sokan azt gondolják, hogy a munka csak munka – el kell végezni akkor is, ha nem szeretjük. Hamis illúzióként elhiszik, hogy a munkaidő lejártával leteszik a fásultságot, a frusztrációt, és boldogan élik a munkán kívüli életüket. Ne csapd be magad ezzel a tévhittel.

Mi van, ha létezik olyan munka, amit igazán élvezhetsz, ami feltölt, inspirál és ahol önmagad lehetsz? Milyen lenne az életed, ha rátalálnál erre a hivatásra?

 

Miért veszítjük el a motivációt?

  • Nem érzed értékesnek a munkádat: Ha úgy gondolod, hogy a munkádnak nincs valódi értelme, könnyen elveszítheted a lelkesedést. Amikor nem látod a nagyobb képet vagy hogy munkád hogyan járul hozzá valami fontoshoz, az motivációhiányhoz vezethet.
  • Bedarál a monotonitás: Ha a feladatok egyhangúvá, kiszámíthatóvá válnak, nehéz örömet találni bennük. Az ismétlődő feladatok nem nyújtanak kihívást, és elvész a munka iránti lelkesedés.
  • Értékrend ütközés: Lehet, hogy a munkád nem illik a személyes értékrendedhez. Amikor nem érzed, hogy az, amit csinálsz, összhangban van azzal, ami számodra fontos, az hosszútávon frusztrációhoz vezethet.
  • Fejlődési lehetőségek hiánya:  Amikor úgy érzed, hogy a munkádban nincs lehetőséged új készségeket elsajátítani vagy nincs jövőbeni perspektíva, az hamar unalomhoz és érdektelenséghez vezet.

 

Hogyan találhatod meg újra a szenvedélyed a munkában?

Ha úgy látod, hogy elveszítetted a motivációdat, és már nem tölt el örömmel a munkád, ne aggódj – ez nem jelenti azt, hogy véglegesen megrekedtél. Gyakran csak néhány egyszerű lépésre van szükség ahhoz, hogy újra rátalálj arra a szenvedélyre, ami korábban hajtott (mert remélhetőleg hajtott valaha). A belső elégedettség visszanyerése lehet, hogy apró változtatásokkal kezdődik, amelyek új perspektívát adnak a munkádhoz. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek abban, hogy visszatalálj ahhoz a lelkesedéshez, amit egykor a karriered iránt éreztél.

  1. Tedd fel a kérdést: Miért csinálom azt, amit csinálok?
    Néha érdemes egy lépést hátralépni, és átgondolni, hogy miért választottad ezt a pályát, miért kezdtél el ezzel a munkával foglalkozni. Mi volt az a dolog, ami kezdetben motivált? Mi volt a célod? Ha sikerül újra kapcsolatot teremtened ezzel az érzéssel, az segíthet visszanyerni a motivációdat.
  2. Keress új kihívásokat
    Ha úgy érzed, hogy a munkahelyeden már nincs kihívás, és a feladataid monotonok, próbálj meg új projekteket keresni, új készségeket elsajátítani. Beszélj a feletteseddel, és kérdezd meg, van-e lehetőség olyan feladatokra, amelyek jobban motiválnak. 
  3. Értékeld újra a céljaidat
    Vajon még mindig ugyanazokat a célokat követed, mint amikor elkezdted a karrieredet? Néha változnak az életcélok, és ez teljesen normális. Vizsgáld meg, hogy a jelenlegi munkád mennyire van összhangban a mostani életcéljaiddal.

 

A hivatás megtalálása nem luxus

Sokan azt hiszik, hogy szerethető munkát találni csak kevesek kiváltsága, de ez nem így van. A hivatásod megtalálása nem azt jelenti, hogy minden nap tökéletes lesz. De azt igen, hogy úgy érezheted van értelme annak, amit csinálsz, és örömmel végzed a feladataidat.

A jó hírt a végére hagytam. Változtatni (akár drasztikusan is) soha nem késő. A legfontosabb, hogy felismerd azt az érzést, hogy már nem motivál a munkád, és elkezdj tenni a változás érdekében. Tedd fel magadnak a kérdést: mi az, amit igazán szeretek csinálni? Mi az, ami boldoggá tesz? Kezdd el összeírni ezeket a tevékenységeket. Ez az első lépés ahhoz, hogy közelebb kerülj a hivatásod megtalálásához.

 Pontosan ezért érkezik hamarosan egy ingyenesen letölthető anyagom is, mert látom, hogy a hivatáskerésben a hogyan induljak, és az egymás utáni lépése kitalálása a legnehezebb, így ebben fogok segíteni. 

blog_09_19.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr2018495302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2024.09.20. 15:24:12

A munkámat szerettem. A munkahelyemtől, pontosabban pár főnökömtől undorodtam.
süti beállítások módosítása