Hivatáskeresés, karrierváltás? Gondolatok, tippek ennek segítésére.

HivatásVáltó

HivatásVáltó

Hogyan találhatod meg a hozzád passzoló munkát?

2024. szeptember 23. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Sokan úgy gondolják, hogy a hivatás megtalálása szerencse kérdése. Mintha egyesek különleges képességgel születnének arra, hogy ráérezzenek, mi az, ami igazán boldoggá és sikeressé teszi őket. De az igazság az, hogy a hivatás megtalálása nem varázslat, és nem egyetlen pillanat eredménye. Ez egy hosszútávú folyamat, amely tudatos önismeretet és türelmet igényel.

Miért olyan nehéz megtalálni a hivatásunkat?

A mai világban gyakran úgy érezhetjük, hogy az élet gyors tempójában kellene rátalálnunk arra a munkára, amiben ki tudunk teljesedni, de ebben a pörgő mindennapokban nehéz megállni és igazán átgondolni, mit is akarunk valójában. Sokan azért ragadnak bele olyan munkába, amely nem tölti el őket örömmel, mert úgy gondolják, hogy „ilyen a munka” – fárasztó, monoton, és leginkább csak a megélhetésről szól, magyarul egyszerűen túl kell élni.

A hivatás alatt viszont nem az eltűrt munka kategóriát értem. A hivatás az, ahol igazán kiteljesedsz, ahol motivált és elégedett vagy, ahol úgy érzed, hogy amit csinálsz, annak értéke van.

A hivatás megtalálásának titka: A tudatos önreflexió

A hivatás megtalálásához az első lépés az, hogy időt szánj az önreflexióra, az önismereti munkára. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  1. Mi az, amit igazán szeretek csinálni?
    Azok a tevékenységek, amelyek örömet okoznak neked lehetnek a kulcsai, hogy megtaláld a hivatásodat. Gondolj azokra a pillanatokra, amikor teljesen elmerültél valamiben, amikor az idő elrepült, és élvezted, amit csináltál. Ezek a tevékenységek megmutathatják, milyen irányba érdemes elindulnod a keresésben.
  2. Milyen készségeim vannak, amelyeket szeretek használni?
    Mindenki jó valamiben, de ez még nem jelenti azt, hogy szereti is azt csinálni, amiben jó. Fontos, hogy ne csak azokat a készségeidet vizsgáld meg, amelyekben eredményes vagy, hanem azt is, hogy okoz-e örömet, amikor ezeket a készségeket kell használnod valamilyen tevékenység során.
  3. Mi az, ami motivál?
    Az emberek különböző dolgokért dolgoznak: pénzügyi biztonság, elismerés, kreativitás, társadalmi hozzájárulás, stb... Ha tudod mi az, ami igazán motivál téged, könnyebben megtalálhatod azt a karrierutat, amely kielégíti ezeket az igényeket.
  4. Melyek azok az értékek, amelyek szerint élni és dolgozni szeretnék?
    A hivatásod megtalálásához elengedhetetlen, hogy tudatosan átgondold, milyen értékek fontosak számodra. Ha nincs meg az összhang a munkád és a személyes értékrended között, akkor hosszú távon nehéz lesz elégedettnek maradnod.

 A hivatás megtalálása nem egy cél, hanem egy utazás

A hivatás megtalálása nem egy egyszeri döntés, hanem egy folyamat, amelyben új dolgokat fedezel fel önmagadról és arról, hogy mi tesz boldoggá. Ez az utazás gyakran próbálkozásokkal és tévedésekkel is jár. Minden egyes tapasztalat közelebb visz ahhoz, hogy megértsd, mi az, ami igazán számít neked. Egyet ne felejts bármikor jogod van irányt váltani.

Plusz egy dolog, amit tarts észben: a kudarc is a hivatáskeresés része. Sokszor azt hisszük, hogy ha valami nem sikerül, az azt jelenti, hogy rossz irányba mentünk, hibáztunk, tévedtünk. Pedig a kudarcok és a kihívások segítenek abban, hogy tisztábban lássuk, mi az, ami valóban hozzánk illik, és mi az, amit el kell engednünk.

Ne veszítsd el a türelmed és a kitartásod

Fontos, hogy ne várj azonnali eredményeket. A hivatás megtalálása időt igényel, és nem történik meg egyik napról a másikra. Néha el kell távolodnod a megszokottól és új perspektívából kell ránézned a dolgokra, hogy új lehetőségeket fedezhess fel. Előfordulhat, hogy el kell engedned az elvárásokat, amelyeket mások vagy saját magad állítottál fel, és nyitottabbnak kell lenned a változásra.

Új nézőpont behozására tökéletes segítség egy szakember bevonása. Néha, amikor a trutyiban ülünk nagyon nehéz meglátnunk a körülöttünk lévő lehetőségeket. A szakember viszont segít, hogy hátrébb tudj egyet lépni a helyzetedtől, és más szemmel nézz rá a dolgokra.

 A hivatás megtalálása mindenkinek mást jelent

Ne hasonlítsd magad másokhoz. Mindenki más utat jár be, és ami másnak a hivatása, lehet, hogy neked nem való. A hivatás szó alatt ne egy világmegváltó, lila ködös valamit keress. Szimplán azt a munkát, amit szeretsz csinálni, amiben jó vagy, amivel értéket adhatsz és ami találkozik a piac igényeivel. 

Pontosan ezért állítottam össze egy ingyenes, 30 kérdésből álló anyagot, hogy segíthessen neked, hogy közelebb kerülj a hivatásodhoz. Én már alig várom, hogy október elején dönts, hogy elindulsz a hivatáskeresés útján, én pedig támogatni foglak ebben.

boldog_no_kepe.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr1618497194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása