Hivatáskeresés, karrierváltás? Gondolatok, tippek ennek segítésére.

HivatásVáltó

HivatásVáltó

Miért érezheted úgy, hogy nem vagy a helyeden a munkádban?

2024. szeptember 11. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Érezted már úgy, hogy bár dolgozol, de valami mégsem stimmel? Nem találod a helyed a munkádban, és a motivációd is egyre csökken, ezzel párhuzamosan nő a frusztrációd?

Sokan tapasztalják ezt, és hidd el, nem vagy rossz ember ezért. Azonban célszerű a dolgok mögé nézni, és elkezdeni tudatosan foglalkozni ezzel a témával, és előkészíteni a változtatást.

Miért érezheted így magad?

  1. Nem kapsz elég kihívást, nem tudod kihasználni a benned rejlő potenciálokat. Ha úgy látod, hogy minden nap ugyanazokat az unalmas feladatokat végzed, és nincs lehetőséged fejlődni vagy új dolgokat tanulni, az könnyen megölheti a motivációdat. A kihívás hiánya gyakran azt eredményezi, hogy úgy érzed, „csak elvagy”, és ez az érzés egyre jobban húzza le a hangulatodat.
  2. Nem látod a munkád értelmét, nem érzed értékesnek magad a munkahelyeden. Lehet, hogy elvégzed a napi feladataidat, de ha nem látod, hogy ezek hogyan járulnak hozzá valami nagyobb célhoz, könnyen elveszítheted a lelkesedésed. Az embereknek szükségük van arra, hogy értelmet lássanak abban, amit csinálnak. Könnyebb fenntartani úgy a motivációt, ha azt érzed fontos része vagy valaminek, értéket képvisel a munkád.
  3. Nem egyezik az értékrended a munkáltatód értékrendjével. Néha a motivációhiány abból fakad, hogy a munkahelyi kultúra vagy a tevékenységeid nem illenek össze az értékeiddel. Ha úgy érzed, hogy a munkahelyi célok és a személyes értékeid eltérnek egymástól, az folyamatos belső konfliktushoz vezethet. Fogalmazódott már meg valaha benned az a kijelentés, hogy én ezzel nem tudok azonosulni? Akkor tudod miről beszélek.  Ez hosszú távon borzasztóan kimerítő.
  4. Túl nagy a nyomás, túl kevés a támogatás. Ha folyamatos nyomás és stressz alatt dolgozol, és közben úgy érzed, hogy nincs megfelelő támogatásod, az nemcsak a motivációdat veszi el, hanem a kiégés határára is sodorhat. A túlterheltség és az elismerés hiánya szintén vezethet ahhoz az érzéshez, hogy nem vagy a helyeden.

 

Hogyan válhatsz újra motiválttá a munkád vonatkozásában?

Az első lépés az, hogy tudatosítod ezt az érzést: nem érzem jól magam a munkámban. Nem kell azonnal döntened a változtatásról, de fontos, hogy elkezdj gondolkodni azon, mi az, ami igazán motivál téged, mi az, ami most nem jó, és mire lenne szükséged. A hozzád illő munka megtalálása nem egyik napról a másikra történik, de minden apró felismerés közelebb visz hozzá.

  • Tedd fel magadnak a kérdést: Mi az, ami motivál? Mik azok a tevékenységek, amiket örömmel végzel?
  • Vizsgáld meg a preferenciáidat: Milyen értékek fontosak neked a munkádban? Hogyan illeszkedik ehhez a jelenlegi pozíciód? Mik azok az értékek, amik jelenleg nincsenek meg, de szükséged lenne rájuk?
  • Keresd a kihívásokat: Van lehetőséged fejlődni a munkádban, vagy mindig ugyanazokat a feladatokat végzed? Próbálj ki új projekteket, ha hagyják. Nézd meg, hogy motiválhat-e még bármi a jelenlegi pozíciódban.

 

Sokszor magányos érzés, amikor nem találod a helyed, de hidd el, nem vagy egyedül.

Sokan éreznek hasonlóan. A legfontosabb, hogy ne hagyd figyelmen kívül ezt az érzést. A motiváció hiánya annak a jele, hogy ideje változtatni. Lehet, hogy csak egy kis finomhangolásra van szükséged, de az is lehet, hogy egy teljesen új utat kell felfedezned. Az első lépés az, hogy felismered, valami nem stimmel. A második pedig az, hogy elkezdesz dolgozni ezen érzések és vágyak tudatosításán.

 

Klienseimmel a konzultációkon a cél az, hogy mélyüljön az önismeretük, sok érzéssel és kétellyel szembenézzenek, és észrevegyék a bennük- és a körülöttük lévő lehetőségeket.

blog09_11.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr418489291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása