Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Hogyan legyen hosszú távon sikeres a vállalkozásod?

2024. február 22. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Azt hiszem sokan bólogathatunk arra a mondatra, amikor azt állítom, hogy stresszes világot élünk. Kevés olyan emberrel találkoztam, akit elkerülnek a stresszorok.

Vállalkozóként talán még halmozottabban igaz az, hogy beléphet a túlhajszoltság miatti stressz. Alapvetően abból a tézisből induljunk ki, hogy azért hozunk létre egy vállalkozást, mert szeretjük annak a tevékenységét, tehát úgy érezzük, hogy örömöt okoz a vállalkozásunk. Stressz és kiégés szempontjából van azonban ennek az állításnak egy hátulütője: kikapcsolja, vagy kitolja az ingerküszöbünket ez a feltételezés, tehát sokkal később vesszük észre, hogy elfáradtunk, hogy elmentünk a falig, hogy a kiégés tüneteit észlelhetjük magunkon.

Sokan azonosítják a munkával kapcsolatos kiégést azzal, hogy utált, unott munka, akkor égünk ki, amikor gyűlöljük a munkával töltött időnket, de van egy mondat, amit jó ha szem előtt tartunk: csak az tud kiégni, aki valaha lángolt. Ami azt jelenti, hogy pontosan az imádott vállalkozás vége lehet egy masszív kiégés, ha nem figyelünk oda magunkra.

Mik lehetnek a kiégés jelei?

  • Motiválatlanság
  • Végtelen fáradtság
  • Rossz alvás
  • Ingerlékenység
  • Egykedvűség
  • Halogatás, akár az addig szeretett tevékenységeknél is

Nagyon fontos a szembenézés önmagunkkal, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, hiszen ha megfigyeljük a napjaink-, és feladataink ütemét, akkor sok kiégést elősegítő forrás feltárulhat előttünk. Célszerű már ehhez a kutakodáshoz is szakember segítségét kérni, hiszen amikor benne ülünk a trutyiban, nehéz észrevenni reálisan az elakadásunk okozóit.

Mik okozhatják a kiégés közeli állapotot?

  • Elaprózódás a feladataink között
  • Állandó tűzoltás
  • A "nem szeretem" feladataink túl sok időt vesznek el a "szeretem" feladatoktól
  • Nem adunk időt és teret a lelki és fizikális töltődésre

Itt jöjjön akkor a vesszőparipám, egy varázs mondat: segítséget kérni soha nem ciki. Ha felismerted, hogy valami nincs rendben, akkor fordulhatsz olyan szakemberhez, akivel a lelki részen (gondolkodásmód) kezdesz el dolgozni, erre pl. egy coach tökéletes választás. Valamint megnézheted azt, hogy milyen tevékenységeidet tudod kiszervezni, hogy ne vessz el a to do listák tengerében. Itt jöhet képbe virtuális asszisztens, ételrendelés, takarítónő stb...

Fontos megvizsgálni azt, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem tudsz/akarsz segítséget kérni, hiszen emögött akár régről hozott paradigmák is meghúzódhatnak, és ezáltal saját magad szabotálod. Pl. segítséget kérni ciki; ha nem tudom egyedül megoldani kudarcot vallok; csak az a jó megoldás, amit én csinálok meg. Egy coaching folyamatban nagyon szépen vissza tudjuk fejteni ezeket a korlátozó hiedelmeket, és dolgozni tudunk ennek átírásán. Van egy fontos pont a tünetek felsorolásában, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ez pedig a halogatás. Ez egy olyan önostorozó spirál beindítására képes, amivel az önbizalmad és a vállalkozásod szárnyalását is elfojthatod. Célszerű megnézni azt, hogy mi állhat a halogatásod mögött.

  • Félelem: halogatás fülön csípése esetén tedd fel magadnak a kérdést: mitől félek? Beugratós a dolog, mert félelmek olyan változások kapcsán is lehetnek bennünk, ahol pozitív kimenetelt sejtünk. Kulcsa az, hogy az agyunk mindennemű változásról megpróbál minket lebeszélni.
  • Perfekcionizmus: ha azt feltételezzük, hogy az adott dolgot nem tudjuk valami miatt tökéletesen megcsinálni, akkor inkább bele sem kezdünk.
  • Egyben próbáljuk lenyelni az elefántot: túl nagy az előttünk álló cél, vagy feladathalmaz, amit nem bontunk részegységekre, emiatt nem vesszük el az adott dolog félelmetesség faktorát. 

A cél az a vállalkozásunk létrehozásánál, hogy hosszú távon és boldogan tudjuk működtetni, ezért fontos, hogy foglalkozzunk a gondolatainkkal, és hogy delegáljunk. Pontosan ezért beszélgettünk B.Kis Eszter (eszer_ateasszisztensed) virtuális asszisztenssel, hogy minél több vállalkozó tudjon megszabadulni a puttonyában lévő kövektől, és szárnyalásba kezdjen.

A beszélgetést itt tudod megnézni: Hogyan legyen hosszú távon és boldogan működtetett vállalkozásod?

Legyen 2024. az az év, amikor vállalkozóként igazán kibontod a szárnyaidat.

 

kollab_blog.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr2818336693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása