Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Tippek hogyan oldd meg a munkát lebetegedett gyerek mellett

2024. január 23. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Anyaként örök fejtörést okoz, hogy hogyan oldjuk meg a munkát, ha lebetegszik a gyerek. Vannak cégek, akik már támogatják a homeoffice lehetőségét, így alkalmazotti lét esetén sem kényszerül azonnal táppénzre az anya, valamint vállalkozóként abszolút nem megoldható, hogy akár hetekre eltűnik az ember a vállalkozásából.

Lebetegedett gyerek mellett dolgozni nem egyszerű feladat, főleg úgy, hogy az anyák zöme hajlamos arra, hogy mindig minden szerepében a tökéletességre törekedjen. Nagyon fontos, hogy legyen egy vészforgatókönyved erre az esetre, és be tudj építeni a napodba kapaszkodókat, hogy haladj a feladataiddal, és az idegszálaid is viszonylag épek maradjanak. Ebben az esetben a tudatosság, és a tervezés hatalmas segítség lehet.

4 kapaszkodó, ami támogat téged abban, hogy túléld ezt a kihívásban gazdag időszakot:

  • Írj teendő listát (to do lista), és priorizáld. Ne most akard megváltani a világot, mert csak feszültség és stressz lesz a vége. Írj össze minden napra egy feladat listát. Mi nők hajlamosak vagyunk arra, hogy véget nem érő listákkal vegyük körbe magunkat, ezért fontos, hogy ez egy priorizált lista legyen. Minden napra határozd meg, hogy mi az a két feladat erről, amivel mindenképpen jó lenne végezned nap végére. A többi pedig ha átcsúszik a következő napra ne ostorozd önmagad érte. Fontos most, hogy rugalmas légy, és megengedő magaddal. Minden egyes napra jelöld ki azt a két feladatot, ami a prioritás lesz.
  • Tervezd be a szüneteket is. Minél kisebb a gyereked, annál biztosabb, hogy nem tudja magát lekötni sokáig egyedül. Saját magad kíméled meg a feszültségtől, ha tudatosan betervezed a szüneteket is. pl. 1 óra munka 20 perc közös játék. Nem győzöm hangsúlyozni, itt is lehet olyan helyzet, hogy borul a terv, és a rugalmasság életmentő ilyenkor.

  • Beszéld meg a gyerekkel. Természetesen a saját szintjén mondd el neki, hogy anya mit csinál éppen, milyen feladatot, kikkel beszél. Mesélj neki arról, hogy miért fontos, hogy anya most ezt a munkát megcsinálja. Kommunikáld neki azt is, hogy meddig tart végezned az adott feladattal, és utána mit fogtok közösen csinálni. Mondd el neki, hogy ha hagyja, hogy anya gyorsan haladjon, akkor több idő marad játékra.

  • "Segítők" bevetése. Pakolj magatok köré mindent, színezők, játékok, mesekönyvek. Én azt gondolom (de biztos ezt sokan másképp látják), hogy az alfa generáció már belenő a digitalizációba, tehát egy-egy fontos meeting alkalmával, ha előkerül a mesenézés, akkor nem leszel szar anya, és nem okozol visszavonhatatlan lelki kárt a gyerekben.

 

A kulcs abban van, hogy mennyire tudsz rugalmas lenni, és megengedő önmagaddal szemben. A perfekcionizmus ilyen élethelyzetekben (másokban is) kifejezetten az ellenségünk tud lenni, így célszerű az önismereteddel foglalkozni abban az esetben, ha ilyenkor is próbálsz tökéletesen teljesíteni, és csak azzal vagy elégedett. Ebben a nehezített helyzetben a cél az, hogy lelkileg ne forgácsold szét magad, a gyerek gyógyuljon, és a feladataiddal is haladj, amennyire lehet. Felejtsd el az önostorozás, gondolkodj megoldásokban, és nap végén jutalmazd meg magad valamivel, mert nem volt egyszerű, de megcsináltad.

blog_lebetegedettgyerek.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr5918309111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása