Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Tudtad, hogy így is ki lehet égni?

2023. november 12. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Sok esetben, ha kiégésről beszélünk, akkor az emberek zöme a kiégést a munkával azonosítja. Munkán belül is azzal, amikor már nem szeretjük azt, amit csinálunk, nem jó a munkahelyi közeg, semmi sem motivál. És bumm, ott van a kiégés a végén.

De biztos, hogy munka kapcsán csak ez a típusú kiégés létezik? Sajnos van egy másik ismeretlenebb arca is, ez sokkal alattomosabb, mert nem is gondolsz rá, hogy veszélyeztetve vagy.

Pár napja egy kliensem azzal jött hozzám, hogy imádja a munkáját, a szenvedélye a hivatása, másoknak segít vele, és ez feltölti. Szabadidejében is sokszor foglalkozik a munkával, ezer fokon ég, pörög, ötletei vannak, tipikusan az a „gyerünk és valósítsuk meg” ember. Azonban az elmúlt időszakban azt vette észre magán, hogy jönnek az ötletek, de nem érzi azt a szintű motiváltságot, és pörgést, mint korábban. Nem érti mi történhetett, és mi lehet a megoldás.

Ekkor tettem fel azt a kérdést, hogy rendben, fantasztikus, hogy ennyire imádod a munkádat, és úgy érzed a munka téged tölt, de mivel töltöd vissza a saját lelked? Hosszú csend következett, nem tudta rá a választ. Elkezdünk arról beszélgetni, hogy akkor is ki lehet égni, ha az ember imádja a munkáját, csak erről sokkal kevesebb szó esik.

Van egy mondat: az tud igazán kiégni, akiben ott van a láng belül, és ég a tűz az iránt, amit csinál. Nagyon elgondolkodtató ez a mondat, hiszen ahogy az előbb említettem, legtöbben a kiégés szót a nem szeretett, unott munkával párosítják.

Fontos az, hogy odafigyelj a töltődési pontjaidra, és hogy ezt a motivációt és lángot uralni és kontrollálni tudjuk. Ugyanis az a cél, hogy ez a tűz, és a szeretett szakmád sok ideig tudjon örömöt okozni.

OK rendben, ki lehet égni a szenvedéllyel űzött hivatásban is, de akkor mit tegyünk?

  • Először is keresd meg azokat a dolgokat, és tevékenységeket, amik töltenek téged. Tudom dolgozó anyaként a saját idő néha luxusnak tűnik, de ne becsüljük le az apró szokások erejét. Ne rögtön egy fél napos elvonulást tervezgess töltődés gyanánt, mert előfordulhat, hogy meghiúsul (gyerek beteg lesz), és akkor csalódott leszel. Iktass be a napodba 5 perc meditációt/3 perc légző gyakorlatot/5 oldal olvasást/15 perc tornát vagy jógát, vagy bármit, ami a lelkedet tölti. Tedd ezt meg minden nap, tedd a szokásoddá.
  • Apró sikerek megélése: előfordul, hogy amikor szeretjük a munkánkat, és jók vagyunk benne, ez olyan természetessé válik magunk és a környezet számára. Feltesszük a lécet magasra, és elvárjuk magunktól, hogy mindig ezen a szinten teljesítsünk. Hajszoljuk a nagy célokat, és közben nem vesszük észre a napi apró sikereinket. Tudatosan figyelj innentől erre. Nap végén tedd fel magadnak a kérdést: mi az, amit ma jól csináltam? Lehet az a jó egészen apró is, vedd észre és dicsérd meg magad érte.
  • Ismerd meg a saját határaidat. Vannak az életünkben olyan szakaszok, amikor pörgünk a munkában, hajtós időszak van, megvalósítunk. Ismerd fel azt, hogy mikor jelez a szervezeted, hogy STOP, kell egy kis pihenő. Ekkor pedig tudd megadni ezt magadnak, lehetőleg lelkiismeret-furdalás nélkül, és úgy, hogy a lazítás közben nem a következő lépésen pörög az agyad. Lehet egy nap pihenővel sokkal hatékonyabban tudsz utána teljesíteni, mintha kikapcsolódás nélkül széthajtod magad. A sürgős feladataid mellett adj teret a fontos feladatoknak is, amik sokszor a töltődési pontjaidat takarják.

Kliensemmel közösen megnéztük, hogy hol vannak azok a pontok az életében, ahol egy kicsit jobb időmenedzsmenttel időt tud felszabadítani, és be tudnak kerülni a töltődési pontjai. Ezáltal pedig sokkal tovább végezheti örömmel a szakmáját, és segíthet másokon is.

blog16.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr3118256437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása