Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Anyaként újra munkában: gondold ezeket át előtte

2024. január 12. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Csodálatos dolog anyának lenni. Az ember otthon tölt a gyermekkel 2-3 évet, neveli, terelgeti, nézi, ahogy fejlődik. Ha testvér is születik kis korkülönbséggel, akkor az otthonlét időtartama hatványozódik. A gyerekek egyre csak nőnek, és elérkezik a pillanat, bölcsődébe vagy óvodába mennek. Anya (zömében a legtöbb) pedig ott áll, akkor gyerünk vissza a munkába. Egy merőben új szerepben visszatérni a munkaerőpiacra nem egyszerű feladat, pláne akkor, ha átadjuk a gyeplőt az életünk feletti irányításban a körülményeknek.

Sok esetben már a munkába történő visszatérés előtt indul az agyalás. Jönnek sorra a kérdések, kételyek mit csinálok majd, ha beteg a gyerek. Ki vigye, és hozza oviba, tud-e valaki segíteni, ha nem végzek időben a munkában. Ott tudok-e lenni az ovis eseményeken, vagy hogyan lehet otthon lévő gyerek mellett dolgozni egyáltalán (ha a munkáltató támogatja a beteg gyerek melletti homeoffice lehetőségét). 

Millió kérdés zakatol ilyenkor az anyák fejében, ehhez szeretnék én most támpontot adni, hogy miket gondolj át, és hogyan rendszerezd a gondolataidat. Mivel az írásnak mindig ereje van, akár papírra is vetheted a válaszaidat a munka és a "hogyan tovább" kapcsán. Mint az élet sok területén a tudatosság itt is hatalmas segítség tud lenni.

Témák, amit mindenképpen célszerű átgondolnod a visszatérés előtt:

  • Munkahely: van-e hova visszamenned, vissza akarsz-e ugyanoda menni. Munkaórák tekintetében tudod-e a 8 órát vállalni, nyitott-e a munkáltatód részmunkaidőre. Szeretted-e a munkádat, vagy utálattál jártál dolgozni. Alkalmazott akarsz-e lenni, vagy mozdulsz a vállalkozói lét irányába. Ha vállalkoznál, akkor mi az a tevékenység, amit szeretsz, és amiből pénzt is tudsz csinálni. Mennyi időd lesz a vállalkozás építésére, hogyan tudod a család mellett a teendőit menedzselni.
  • Önbizalom, önértékelés: sajnos ez a terület nem arról híres, hogy az otthon töltött idő alatt növekszik, hanem inkább csökkenni szokott. Bármelyik kérdéskör esetén jól jöhet külső segítség, de ez a terület fokozottan ilyen. Nagyon sokszor dolgozom az önbizalom növelés témakörén anyukákkal, hogy könnyebben tudják a visszatérés kapcsán képviselni az értékeiket. Vizsgáld meg, hogy hol tart a szakmai tudásod jelenleg, miben vagy jó, mik azok a készségek, amiket célszerű frissíteni. Ha karrierváltáson töröd a fejed, akkor megvan-e hozzá minden kompetenciád, vagy mit célszerű még megtanulnod. Kerülj tisztába az értékeiddel, mik az erősségeid, és hogyan lehet ezt megfelelően képviselni, és "eladni".
  • Családi kassza: üljetek le, és beszéljétek át, hogy hogyan tudjátok összeegyeztetni a családi logisztikát a szükséges bevétellel. Ez nagyban fogja azt befolyásolni, hogy hány munkaórát tudsz/kell vállalnod egy nap. Ha vállalkozásban gondolkodsz, ez a pont nagyon fontos. Ugyanis egy vállalkozás bevételteremtő képessége nem onnan indul, hogy kitalálom, elkezdek cselekedni, és ömlik a pénz. Minden vállalkozásnak van egy felfutási ideje. Nézzétek meg, hogy ezt az időt hogyan tudjátok áthidalni anyagilag. Ha nem könnyen, akkor van-e kompromisszumos megoldás, akár 4 órás alkalmazotti lét, és másodállásban vállalkozásépítés. Vagy a családi kassza bevételeinek egyéb módú növelése.
  • Segítői hálózat feltérképezése: a családi logisztika nem egyszerű feladat. Előfordulhat, hogy a munkahelyen beesik egy határidős feladat, nem tudsz időben indulni, vagy váratlanul szólnak, hogy beteg a gyerek, menni kell érte. Ez hatalmas stresszként lebeg az anyukák feje felett. Tudd azt, hogy ilyen esetekben számíthatsz-e segítségre, ha igen, akkor ki és mikor mozgósítható.

Női karrier coachként azt látom, hogy az anyaság és munka összeegyeztetése nem egyszerű feladat. Nem egyszerű, de nem lehetetlen. Én pontosan ezért dolgozom, hogy egyre több anya tudja, hogy képes arra, hogy kiteljesedhet az anyaságban, és a munkájában egyaránt. Sok visszatérés előtt álló édesanyát támogatok, akiknek hatalmas segítség az, hogy kimondhatják a félelmeiket egy coaching folyamat során, illetve át tudjuk beszélni a fenti pontokat. Sokkal könnyebb úgy a visszatérés, ha tudatosan készülsz rá, sok feszültségtől kímélheted meg magad. 

Ne az utolsó pillanatban ess pánikba, mert az a melegágya a stressznek, az önbizalom csökkenésének, és a megalkuvásnak. A mondást pedig ismerjük, ha anya jól van.... Nos egy ilyen feszült helyzetben (felkészületlen visszatérés), hogy lesz jól anya?

blog22.png 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr9318300743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása