Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Újévi fogadalmak: hogyan ne bukj el

2023. december 31. - Bénó Helga Karriertanácsadó

December 31. szilveszter. Amikor éjfélt üt az óra, hányan készülnek újévi fogadalmat tenni? Jövőre lefogyok, elkezdek sportolni, megtanulok valamilyen nyelvet, munkahelyet váltok, magabiztosabb leszek, kiállok magamért.

Tudod mi az újévi fogadalmak nagy részének a sorsa? Ideig óráig teszel érte, majd belefáradsz, az agyad elkezdi súgni, hogy hova erőlködsz, jó lesz az úgy, ahogy van, te pedig befejezed. Húzol egy újabb strigulát a csalódtam magamban listán. Mivel tudjuk, hogy az önbizalom az önmagunknak adott szó következetes betartásával épül, szerinted milyen hatással lesz ez a kudarc a magabiztosságodra?

Rendben, fogadalmat teszel, nincs ezzel baj, de csináld idén egy kicsit másképp.

5 tipp, hogy ne egy újabb csalódás legyen az újévi célkitűzésből:

  • Ne fejest ugorva változtass. Eddig semmit nem mozogtál, most leírod heti 5X sport. Lefogyok 20 kilót, és holnaptól csak egészséges ételeket eszek. Elárulom az ilyen típusú fogadalmaknak a sorsa az, hogy már februárra elfáradsz, és feladod. A változás kulcsa az, hogy mindig egy következő lépést határozol meg, nem halálugrás a mélybe. Eddig nem mozogtál, akkor most fogadd meg, hogy januárban minden héten heti 2X15 perc. Ez már működik? Akkor februárban emeld a tétet, heti 2X25 perc, és így tovább. Így lesz egy üres ígéret helyett szokáskialakító mechanizmus.
  • Ne negatív mondatokat fogalmazz meg. Ezt és ezt nem csinálom. Hanem határozd meg pozitívan, hogy milyen jó szokásokat szeretnél beiktatni. Ha lehet ne egyből 10 jó szokást, vagy tettet tűzz ki magad elé itt sem, hanem 1-2-őt. Minél több változást akarsz beiktatni párhuzamosan, annál jobban fog tiltakozni az agyad.
  • Találd meg a valódi miértjeidet a megfogalmazott fogadalmak mögött. Mi az, amiért tényleg szeretnéd ezt a változást? Mi az, ami motiválni tud, és akkor is fogod csinálni, amikor nehéz lesz? Tényleg te akarod ezeket, vagy másoknak akarsz vele megfelelni?
  • Ne megfoghatatlan célokat írj le. Megtanulok jól angolul, nem hagyom, hogy a főnök kihasználjon stb... Fogalmazz meg kézzel fogható célokat, amiknél pontosan meg tudod határozni, hogy mit jelent számodra ezeknél a céloknál az eredmény, és a részeredmény.
  • Ne csak a célokat tűzd ki, hanem építsd fel a hozzá vezető utat is. Határozd meg a lépéseket, amik a célod eléréséhez fognak vezetni. Tudd az első lépést, hogy mikor, és mivel fogod a cselekvést elkezdeni.

2024. induljon másképp, és ne úgy, hogy tudat alatt már érzed, hogy úgyis el fogod bukni bármit is ígérsz magadnak, és majd bántod magad, hogy mennyire egy csődtömeg vagy. Ne egyből világmegváltásra törekedj, hanem új, pozitív szokások kialakítására, amik ahhoz vezetnek, hogy eléred a meghatározott fő céljaidat hosszú távon.

blogujev.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr4018292039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása