Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Karrierváltás: így tedd könnyebbé

2023. november 07. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Munkám során sok nővel dolgozom a karrierváltás, hivatás keresés témakörén, jellemzően zömében az anyává válás után érkezik el ez a pont a legtöbb nő életébe. Jó páran jönnek úgy, hogy nézegettem ezt, és ezt a szakmát, vagy vannak ötletek különböző irányokba, mégsem megy az elköteleződés, az elindulás.

„Hol lehet a hiba? Miért nem tudom megtalálni azt a hivatást, amit szeretnék?” - sokszor hangzik el ez a kérdés. Ekkor szoktam elővenni a következő nézőpontváltó feladatot.

Ezzel a gyakorlattal egy kicsit csavarni lehet az ötletelésen, és sokkal hamarabb tud előre mozdítani, mint a hagyományos „szakmák irányából közelítek” gondolati minta.

A gondolatmenet lépései, amik könnyebbé tehetik a hivatás megtalálását, és a karrierváltást a következők:

  • Vegyél elő egy fehér lapot vagy füzetet. Fontos a fehér lap minden ötletet elbír, így nem kell cenzúráznod.
  • Kezdd el írni azokat a tevékenységeket, amiket szeretsz csinálni. Itt még teljesen mindegy, hogy hogyan lehet megvalósítani, hogy meg lehetne-e élni belőle. Csak írd, ami eszedbe jut. Lehet az kis dolog, vagy nagyobb is. Emlékszel nincs cenzúra, hagyd szárnyalni az elmédet.
  • Egy következő blokkba jöhetnek azok a tevékenységek, amiben jó vagy. Tehát a szeretem tevékenységekből válaszd ki azokat, amiben tényleg azt érzed, hogy a teljesítményed magas szintű. Ide jöhetnek a saját érzésből jónak ítélt tevékenységek. Illetve az unikum kompetenciáid. Ezek azok a kompetenciák, amik számodra teljesen normálisak, ahogy te így csinálod, más meg azt mondja nem semmi, hogy te ebben mennyire jó vagy.
  • A harmadik blokkban megint szűkítünk. Ide már csak azok a tevékenységek kerülnek, amit szeretsz csinálni, amiben jó is vagy, és ami úgy gondolod, hogy pénzzé tehető. Magyarul mások fizetnének érte, így te ebből megélhetsz.

Nem baj, ha nem tudod ezt a listát egy óra alatt összedobni, ne is legyenek ilyen elvárásaid magaddal szemben. Van, akinél pár óra, de olyan is van, akinél több nap, sőt akinél több hónap, és ez teljesen rendben van. A karrierváltás, és hivatás keresés sok esetben nem úgy zajlik, hogy egyik nap kipattan valami a fejedből, másnap pedig már megvalósítod (persze nyilván van olyan, akinél ez így zajlik, de a legtöbb embernél nem). Nem vagy lemaradva, nem vagy lekésve semmiről, pontosan időben vagy, ezt a hozzáállást tudatosítsd magadban.

Volt olyan kliensem, akinél elsőre, csak a második két blokk tűnt fontosnak, miben vagyok jó, és miért fizetnének, azonban azt gondolom, ha már karriert vált valaki vagy keresi a hivatását, tehát nagy ugrásra készül, akkor semmiképp se csak az lebegjen a szeme előtt, hogy jó sok pénzt kereshessen, hanem az is, hogy hosszú távon szeresse azt, amit csinál.

Tapasztalatom szerint ez a fordított gondolkodásmód sokkal nagyobb felismeréseket, és ötleteket szokott hozni, mint a szakmákban való gondolkodás. Természetesen egyéni konzultáció folyamán ezt a listát közösen is tudjuk formálni, kérdésekkel tudom a klienseimet segíteni az összeállításában. Ha pedig megvannak a főbb irányok, akkor megvizsgáljuk, hogy melyik milyen módon valósítható meg. Meg van-e minden szükséges kompetenciád, és szakmai tudásod hozzá, vagy van, amit fejleszteni kell.

A módszer akkor is hozhat eredményt, ha te vállalkozásban gondolkodsz, és akkor is, ha alkalmazotti létben. Segít téged abban, hogy jobban megismerd önmagad, hiszen nagyon sok önreflektív kérdés kapcsolható hozzá.

Hivatás keresőknek, karrierváltóknak mindenképpen ajánlom, mert teljesen más megközelítést adhat, ki tudja tágítani a perspektívát, és általa könnyebbé válhat a folyamat, de legalábbis sokat tisztulhat a kép.

blog14_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr1918252501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása