Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

4 lépés, hogy magabiztosabb nő légy

2023. október 27. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Előbb van az önbizalom, és utána a cselekvés, vagy pontosan fordítva?

Sokan várakoznak arra, hogy majd ha magabiztos leszek, akkor meglépem ezt, és ezt. Azonban az önbizalom nem előfeltétele a cselekvésnek, hanem pontosan a cselekvés hozza el az önbizalmat. Teljesen természetes, ha egy újdonság, vagy változás esetén félelem van benned, hidd el, az az ember is fél, akit te most magabiztosnak látsz. Mindösszesen a miértje erősebb a félelmeitől, és cselekszik.

De mi köze az önbizalomnak a karrier elakadásokhoz?

Sokszor tapasztalom a klienseimnél, hogy a karrier dilemma hátterében gyakori tényező az önbizalomhiány, az önértékelés alacsony szintje. Ezért karrier coaching esetén nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a tényezőt, hiszen ahhoz, hogy ki tudj teljesedni az életedben és a munkádban nagyon fontos, hogy a helyén legyen az önértékelésed.

4 lépés, ami segíthet neked abban, hogy növeld az önbizalmadat:

  • Kerülj tisztába az értékeiddel. Fejvadászként és coachként is tapasztalom, hogy amikor elhangzik a kérdés, hogy sorolj fel 5 értékedet, akkor érkezik egy sablonos válasz, vagy semmilyen válasz nem érkezik. Ezért coaching üléseken csavarni szoktam egyet ezen a feladaton, mert így sokkal nagyobb felismerések születhetnek. Képzeld el, hogy velem szemben ülsz, melletted pedig az a személy van, aki téged a legjobban ismer, szeret (férj, barát, szülő stb...). Játszunk egy kicsit, képzeletben cseréljetek helyet, és gondolkodj az ő fejével. Mit mondana ő, miért szeret ő téged? Mi benned a szerethető, miért vagy jó barát, gyerek, feleség, vagy éppen anya? Miért vagy számára annyira értékes, és mi a véleménye te miért nem látod ezt? Tapasztalatom szerint ha a másik ember helyébe képzeljük magunkat, és így hozzuk felszínre az értékeinket, sokkal több érzelmet meg tud mozdítani bennünk, ezáltal jobban lenyomatot hagy a feladat bennünk.
  • Elő az énképekkel. Milyen számodra a magabiztos nő? Hogyan beszél, mit dolgozik, hogyan viselkedik, milyen a megjelenése? Hogyan él? (ez lesz a vágyott énképed) Megvan? Akkor most nézd meg azt, hogy jelenleg milyennek látod te magad? (jelenlegi énkép) Ha megvan a vágyott és a jelenlegi kép, akkor hasonlítsd össze, mennyire van ez a két kép távol egymástól? És mi az az egyetlen dolog, amit megtehetsz most, ami által egy kicsit közelebb kerülhetnek?
  • Halogatás felszámolása. Nem árulok el titkot, hogy a halogatás önbizalom gyilkos. Hiszen az önbizalom a saját magunknak adott szó következetes betartásával épül. Márpedig ezt a magunknak adott szót halogatáskor semmibe vesszük. Mik azok a dolgok, amiket most halogatsz? (egy e-mail megírása, első poszt kirakása a social media felületeire munka miatt, főnökkel beszélgetés, mozgás beiktatása stb…) Vedd elő a naptáradat, és kezdd el beírni, hogy mikor csinálod meg ezeket a dolgokat, dátumra és időpontra pontosan. Tudod mindenki fél, a halogatás is lehet ennek hozománya, de nagyon büszke leszel magadra, ha ezeket a dolgokat kipipálhatod a listádon.
  • Sikernapló. Mit jelent számodra a boldogság? Mikor érzed magad sikeresnek? Mitől látod magad boldogan sikeresnek? Mindenki számára mást jelentenek ezek a fogalmak. Ezért nagyon fontos tisztázni, hogy számodra mit takarnak. Most pedig ideje, hogy észrevedd az apró sikereidet a napjaidban. Nap végén írd le, hogy mik azok a dolgok, amiért megdicsérheted magad, és ne óriási sikerekre gondolj. Pl. rendet raktam, finom ebédet főztem, mozogtam, 3 kávé helyett csak 2-őt ittam stb… Sokszor hajszoljuk a hatalmas sikereket, ami előbb utóbb frusztrálttá tehet mindent, és nem vesszük észre, hogy minden napunkban ott vannak az apró sikereink, amiért büszkék lehetünk magunkra.

Ezzel a 4 lépéssel nagyon sokat tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a vágyott magabiztos nő képedhez. Fontosnak tartom, hogy az Útkereső coaching program alatt, amikor karrier elakadáson dolgozunk, hogy előkerüljön az önbizalom és az önértékelés kérdése is, hiszen ezek hiánya nagy mértékben tudja bojkottálni az embert a munka frontján is.

blog9.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr9218244769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása