Hivatáskeresés, karrierváltás? Gondolatok, tippek ennek segítésére.

HivatásVáltó

HivatásVáltó

Kiégés jelei: túl sok a munka, vagy más a probléma?

2024. szeptember 16. - Bénó Helga Karriertanácsadó

A modern élet rohanó tempója és a magas elvárások mellett egyre többen találkoznak a kiégés jelenségével. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a kiégés csupán a túl sok és túl stresszes munka eredménye, de számos esetben mélyebb problémák állnak a háttérben. Karriertanácsadóként gyakran találkozom olyan emberekkel, akik hosszú éveken át dolgoznak anélkül, hogy szeretnék a munkájukat, és motiváltak lennének, ennek következményeként pedig kiégnek. Ebben a cikkben arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kiégés nem csupán a túlterheltség következménye, hanem sokszor a hozzánk illő, szerethető munka megtalálásának a hiánya, vagy a rossz karrierút választásának eredménye.

Mi is jelent a kiégés?

A kiégés egy olyan állapot, amely hosszan tartó stressz, érzelmi kimerültség és motivációvesztés következményeként alakul ki. A kiégés sokszor akkor jelentkezik, ha valaki hosszú időn keresztül egy számára nem megfelelő környezetben dolgozik, vagy olyan feladatokat végez, amelyek nem kompatibilisek a saját céljaival és értékeivel.

A kiégés jelei 

  1. Állandó kimerültség és fáradtság
    Az egyik leggyakoribb jele a kiégésnek az állandó kimerültség, ami nem csupán fizikai, hanem érzelmi szinten is jelentkezik. Az ilyen típusú fáradtságot nem lehet egy egyszerű alvással orvosolni, és sokszor még egy hétvégi pihenés vagy szabadság sem segít.

  2. Motiváció elvesztése
    Azok, akik a kiégés állapotában vannak, gyakran vesztik el a lelkesedésüket a munkájuk iránt. A napi feladatok monotonná, terhessé válnak, és már nem érzik, hogy amit csinálnak értékkel bírna számukra.

  3. Érzelmi távolságtartás és cinizmus
    A kiégés gyakran érzelmi távolságtartást is eredményez, amikor valaki már nem érez kötődést a munkája, kollégái vagy a cég céljai iránt. Ezzel együtt gyakran megjelenik a cinizmus is, amely az elégedetlenség és kiábrándultság jele.

  4. Csökkenő teljesítmény
    Amikor valaki nem találja a munkája értelmét, az teljesítményromláshoz vezet. A feladatokat egyre nehezebb időben elvégezni, a koncentráció gyengül.

Tényleg csak a túl sok munka a probléma?

Sokan gondolják, hogy a kiégés csupán a túl sok munka eredménye, de ez csak részben lehet igaz. Fontos felismerni, hogy a kiégés hátterében gyakran mélyebb problémák is állhatnak. Karriertanácsadóként azt látom, hogy a kiégést nemcsak a munka mennyisége, hanem a nem megfelelő karrierút választása is előidézheti. 

Az alábbi tényezők szintén közrejátszhatnak a kiégésben:

  1. A hozzánk passzoló és szerethető munka hiánya
    Az egyik leggyakoribb oka a kiégésnek, amikor valaki nem találja meg a számára motiváló munkát. Amikor valaki olyan feladatokat végez, ami nem felel meg a személyes értékeinek, érdeklődésének és céljainak, ezáltal hosszútávon elkerülhetetlen a kimerültség és a frusztráció. Az olyan munka, ami nem hoz örömet vagy nem ad kielégülést, hiába biztosítja a megélhetést, kiégéshez vezethet.

  2. Munka és magánélet egyensúlyának hiánya
    Ha valaki teljesen feláldozza magát a munkája érdekében, és nem fordít elegendő időt a pihenésre, kapcsolataira vagy hobbikra, könnyen kimerülhet. A munka-magánélet egyensúlyának hiánya szintén fontos tényezője a kiégésnek, hiszen a folyamatos nyomás és stressz hosszútávon nem fenntartható.

  3. Túlzott elvárások 
    Sokan azért égnek ki, mert folyamatosan irreálisan magas elvárásokat támasztanak maguk felé, és soha nem érzik úgy, hogy elég jó munkát végeznek. Ez állandó belső nyomást és elégedetlenséget eredményez. 

  4. Rossz munkakörnyezet vagy támogatás hiánya
    A munkakörnyezet szintén nagy szerepet játszhat a kiégés kialakulásában. Ha valaki olyan helyen dolgozik, ahol nem kap megfelelő támogatást a vezetőktől, nem értékelik a munkáját, vagy ahol állandó konfliktusok vannak, az érzelmi és mentális terhek gyorsan kiégéshez vezethetnek.

A kiút: Találd meg a hivatásodat!

Arra bátorítok mindenkit, hogy ha a kiégés jeleit tapasztalja magán, ne csak a munka mennyiségét vagy a körülményeket vizsgálja meg, hanem azt is, hogy valóban a megfelelő pályán van-e. A hivatáskeresés egy mélyebb önismereti folyamat, amelyben az egyén felfedezheti, mi az, ami igazán inspirálja, és mi az, ami örömet ad neki a munkájában.

Ez gyakran nem könnyű út, de megéri elgondolkodni azon, hogy a jelenlegi munkád valóban kielégít-e, vagy csak egy "biztos" állás, amit megszoktál. Néha a kiégés éppen arra figyelmeztet, hogy változásra van szükség: egy új karrierre, más munkakörnyezetre, vagy éppen arra, hogy jobban megismerd önmagad és felfedezd a valódi hivatásodat.

Összegzés

A kiégés egy összetett jelenség, és nem feltétlenül a túl sok munka az egyetlen kiváltó oka. Gyakran a hozzánk illő és motiváló munka hiánya, vagy a munkakörnyezet okozta frusztráció vezet el ehhez az állapothoz. Ha felismerjük a jeleket, és időben lépünk, képesek lehetünk visszatérni egy kiegyensúlyozottabb, elégedettebb élethez, és megtalálni azt a hivatást, amely valóban kielégít bennünket.

 

blog_09_16.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr3218491114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása