Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Teljesen kiégtem, vagy csak elfáradtam?

2023. november 23. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Azt gondolom az életünkben, a karrierünk vonatkozásában, a legjobb dolog az, amikor rátalálunk a hivatásunkra. Sok esetben nem is munkaként tekintünk rá, hanem egy igazi szerelem projektként/szerelem vállalkozásként. Hajt minket a motivációnk, a célunk, a küldetéstudat, azt érezzük, hogy a világot is ki tudnánk fordítani a négy sarkából.

De mi a helyzet akkor, ha körülmények szerencsétlen összjátéka miatt, az életünk más területe egyszer csak kártyavárként összeomlik? Pl. jön egy válás, egy szakítás, és nőként az addig biztonsági hálónak vélt hátországunk semmivé lesz.

Lássuk be nagyon sok családnál az a felállás, hogy a férfi viszi haza a családi kassza nagyobb hányadát, a nő pedig oroszlánrészt vállal a családi egység kialakításában, a családi logisztikában. Sok olyan édesanyával dolgozom együtt, akik a hivatásuknak élnek karrier vonatkozásában a család mellett, vállalkozónők, szenvedéllyel végzik a munkájukat, de pontosan azért, mert a hivatásukat nem teljes fókusszal tudják űzni (gyereknevelés, család ügyeinek intézése stb…) stabilitást jelent számukra, és a vállalkozásuk számára, hogy az anyagi megélhetés teljes súlya nem a szerelem tevékenységet nyomja.

Aztán bumm, egy csapásra ennek vége, bekövetkezik a magánéleti krízis, és a kis szerelem vállalkozás hirtelen előre lép fő bevételi forrásnak. Vannak olyan nők, akiket ez a fajta nyomás motivál, és keresztülmennek akár a falon is, hogy a megszokott anyagi színvonal megmaradjon (tudjuk sok esetben teher alatt nő a pálma). De mi történik akkor, ha te nem ilyen vagy, ha téged elkezd nyomasztani ez a helyzet, ha szerelem vállalkozásból egy „muszáj a lehető legtöbb bevételt kihoznom belőle tevékenység” lesz? Ekkor pedig megjelenhet a frusztráció, csökkenhet a motiváció, és a szenvedély.

Kiégtem a vállalkozásomban, vagy szimplán elfáradtam?

Ilyenkor szoktuk az ebben a cipőben járó klienseimmel körbejárni az alábbi témákat:

  • Szedjük össze azokat a tevékenységeket, amiket még élvezettel csinálsz a hivatásodban/vállalkozásodban, és mik azok, amiket jelenleg most kevésbé. Hogyan lehetne nagyobb fókuszt tenni (pénzt csinálni) a jelenleg is szeretett tevékenységekre?
  • Ha nyomaszt téged, hogy ez lett az egyedüli bevételi forrás (és vállalkozóként sokszor jönnek hektikusan a bevételek), akkor vannak-e olyan lehetőségek most körülötted, amikből valamekkora állandó bevételre tehetsz szert? Akár olyan áron is, hogy kompromisszumot kötsz (néha egy kompromisszumos megoldás többet ad, mintha állandó frusztráltságban tartjuk magunkat).
  • Mit érzel most a vállalkozásod iránt, vannak-e új ötleteid, amivel a motivációd visszanyerhető lenne?
  • Nézzük meg a prioritás listádat, vagy a napjaidat. A sürgős feladatok mellett, ott vannak-e a fontos feladataid, a töltődési pontjaid? Mert egy magánéleti krízis, és egy munkában való kifáradás mellett tudatosan kell odafigyelnünk a lelkünk töltésére.

Egy ilyen beszélgetés során körvonalazódhat az, hogy a kiégés veszélye (vagy már masszívan a kiégés) állhat fenn, vagy szimplán elfáradtál az életed egyéb területén bekövetkezett változásokba. Amennyiben a másodikkal nézünk szembe, úgy közösen megvizsgáljuk, hogy mi okozza most benned az elakadást, mi tudna újra tölteni, vagy akár hogyan lehetne átalakítani úgy a vállalkozásod/tevékenységeidet, hogy újra beköltözhessen a motiváció a mindennapjaidba.

blog18.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr6518264971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása