Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Másodállásban vállalkozni: áldás vagy átok?

2023. november 15. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Sok édesanya kliensemnél látom azt, hogy hosszú távon a vállalkozási formát tartják összeegyeztethetőbbnek a családdal, hiszen az rugalmasabb időbeosztású tud lenni, és egyéb előnyei is lehetnek gyereknevelés szempontjából. Viszont az ismeretlenbe fejest ugrani félelmetes dolog tud lenni, ezért főállás mellett kezdik el építeni a vállalkozásukat.

Általában jönnek a buckák, a vállalkozás lassan halad, a belőle származó jövedelem is hullámzó, megérkezik a türelmetlenség, a nekem való-e ez egyáltalán érzés, és a motiváció csökkenése.

Legtöbb esetben ilyenkor kerülök én, karrier coachként a képbe, és kezdünk el közösen dolgozni az útkeresésen és a stratégia felállításán. A coaching üléseken első mondatok között szokott az elhangozni, hogy „a vállalkozásom nem akar beindulni, egyre jobban utálom a főállásom, mert biztos az az oka, hogy nem haladok.”

Ismered ezt a mondatot, lehet most te is ebben a cipőben vagy?

Akkor gondold át ezt az állítást pár kérdés mentén:

  • Mi van akkor, ha az induló vállalkozásod 6-9 hónapig csak csordogáló bevételt hoz (akár akkor is, ha nem lenne már meg a főállásod)? Mekkora tartalékkal rendelkezel, hogy ezt az időszakot áthidald?
  • Milyen szintű frusztráltságot okozna benned az a nyomás, hogy első pillanattól a vállalkozásban kell látnod a megélhetésed kulcsát?
  • Szuper, ha a férjed támogat érzelmileg, és anyagilag, de te mennyire viseled jól a teljes anyagi függést? (sok nő rosszul viseli, és feszültté teszi, ha azt érzi, hogy ő nem tesz semmit a családi kasszához)
  • Amennyiben egy nyomást, és egy nagy akarást helyezel a kezdő vállalkozásodra (mert ugye neked ebből kell pénzt csinálnod első pillanattól), aminek a tevékenységét (remélhetőleg) élvezed és szereted, mennyire csökkentheti ez a nyomás a benned lévő szeretet szintjét?
  • Képes vagy-e a kockázatvállalásnak, és változásnak elviselni ezt a szintjét, amit egy főállás feladása, és az átlépés egy kezdő vállalkozásba okozhat?

Miután átgondoltad ezeket a kérdéseket, akkor most nézz újra a főállás – másodállású vállalkozás élethelyzetedre, és válaszold meg a kérdést, áldás vagy átok?

Divatos lett a „lépj ki a komfortzónádból” kifejezés, és sokak szerint lehetőleg hatalmas ugrással tedd ezt meg, azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy ez a bungee jumping ugrás nem mindenkinek való. Nincs veled gond, ha azt érzed, hogy számodra még szükséges a főállásod biztonsága, és közben szabadidődben építed álmaid vállalkozását. Nem fogsz semmiről sem lemaradni, ebben biztos vagyok. Vannak olyanok, akikre motivációként hat az a fajta ugrás, amikor egy lapra tesznek fel mindent (egy kezdő vállalkozásra), de vannak olyanok, akiket ez nyom, és blokkolja a teljesítményüket.

Vizsgáld meg azt, hogy számodra mi a jó jelenleg, minek van itt az ideje? És amennyiben úgy érzed, nem tudod még elengedni a főállásod ilyen-olyan okból, akkor tegyél magadnak egy szívességet, ne kezd el időnként hajtogatni azt, hogy elegem van már belőle, és tuti emiatt nem halad a vállalkozásom, hiszen te döntöttél emellett az út mellett.

Karrier coachként a célom az, hogy a kérdéseim által minél több édesanya találja meg a számára megfelelő karrier utat, és hogy ezen az úton ne frusztrációkat pakoljon magára, hanem észrevegye az apró sikereket, és ezáltal nőjön az önbizalma.

blog17_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr7318258823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása