Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Pályaváltók: az anyaság átrajzolta a karrierem térképét

Interjú Lucz-Krajcsovics Szandrával, a WeTime beszélgetős kártyajáték és a Modern Mommy instablog megalkotójával

2024. április 17. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Milyen az, amikor az ember megtalálja a küldetését, és belevág a karrierváltásba? Hogyan lehet az anyaság mellett egy vállalkozást felépíteni?

A Pályaváltók blog interjú sorozatban olyan nőkkel beszélgetek, akik sikeres karrierváltást vittek véghez. Célom az, hogy a történetük erőt adjon annak, aki éppen pályamódosításon gondolkodik. Interjúalanyaim által olyan felismerésekre és tanulságokra jöhetsz rá, ami motivációt adhat számodra is, hogy bátran elindulj a saját utadon.

Elsőként Lucz-Krajcsovics Szandra mesél arról, hogyan változtatta meg az életét a vállalkozása elindítása. Milyen félelmei, nehézségei voltak az út elején, és mi az, ami erőt ad neki a mai napig.

Szandra háromgyermekes édesanya, kommunikációs szakértő, a WeTime beszélgetős kártyajáték megalkotója, valamint a Modern Mommy instablog szerzője.

 

Mit dolgoztál a karrierváltás előtt?

Egy kommunikációs ügynökségnél dolgoztam 6 évig, először PR-osként, utána pedig projektvezetőként. A cég pályázatainak teljes lebonyolítása volt a feladatom a szerződéskötésig. Sok folyamatot és sok ember munkáját kellett összehangolnom, nagyon feszes határidőkkel. Pont ezért elég stresszes volt ez a munka, bár sokáig ezt a pörgést imádtam benne.

Mit kaptál meg ettől a munkától, és mit nem?

Nagyon szerettem ezt a munkát, mert viszonylag szabadon oszthattam be az időmet, lehetőségem volt benne önállóan is dolgozni, és csapatban egyaránt. De mivel mindig feszes tempóban, és szigorú határidőkkel kellett teljesítenem, ez nagyon sok energiámat felemésztette, nagy volt a nyomás és a stressz. Ennek köszönhetően kiégtem pár év alatt. Nagyon túlhajtottam magam, a kiégés hatására fizikai tüneteim is voltak pl. pánikrohamok. Egy olyan munkatempót kellett diktálnom ebben a munkakörben, amit hosszú távon nem lehetett fenntartani.  

Hogyan jött el az életedben a karrierváltás gondolata?

Már éppen fontolgattam, hogy beszélek a főnökömmel, hogy közösen kitaláljuk hogyan tovább, amikor várandós lettem. Ez volt az a pont, amikor teljes mértékben beláttam, hogy a saját és a babám érdekében ezt a hajszolt tempót nem szabad tovább csinálnom. Az első várandósságom alatt nagyon sokat beszélgettünk arról a férjemmel, hogy gyerek mellett ezt a munkát már nem fogom tudni csinálni a továbbiakban. Ekkor még nem tudtam, hogy mivel is szeretnék úgy igazán foglalkozni, de abban biztos voltam, hogy változtatni szeretnék. 

Mit csinálsz most, és hogyan találtál rá?

Már korábban is éreztem, hogy vonz a vállalkozói lét, de egy darabig nem találtam meg a megfelelő irányt. Pontosan emiatt egy pillanatig sem haboztam a vállalkozás indítás kapcsán, amikor megszületett a WeTime beszélgetős kártyajáték gondolata. Tavaly előtt decemberben jött az ötlet, és januárban már nyomdát és illusztrátort kerestem a kártyákhoz, gőzerővel vetettem bele magam a megvalósításba. Jelenleg 3 kártyajátékom van. Az első, a WeTime kifejezetten szülőknek szól. Egy gyermek érkezése teljesen újradefiniálhat egy párkapcsolatot, ez a játék pedig az újrakapcsolódást segíti elő a szülők számára. Sok esetben nehéz ebben a megváltozott helyzetben az érzelmeinkről és a gondolatainkról beszélgetni, a WeTime pedig ebben nyújt támogatást, hogy nőként és férfiként tudjunk minőségi időt együtt tölteni. A My happy place egy önismereti csomag, a Képzeld el! pedig a fantáziát inspirálja szárnyalásra, tökéletesen alkalmas akár baráti társaságok beszélgetéséhez is.

Voltak-e benned félelmek a karrierváltás kapcsán az út elején?

Nagyon sok félelmem és kételyem volt az utam elején. Fogalmam sem volt a vállalkozói létről, hiszen világ életemben alkalmazott voltam. Nem tudtam, hogy hogyan tudom összeegyeztetni a vállalkozást a családunk életével. Abszolút nem voltak ideálisak a körülmények, amikor megszületett a WeTime ötlete, éppen egy házépítés közepén voltunk, tehát nagyon át kellett gondolnunk, hogy az induláshoz szükséges kezdőtőke hogyan fér bele a család költségvetésébe.

Mennyire volt zökkenőmentes a karrierváltásod, voltak-e buckák?

Nagyon lelkes voltam az elején is, mert az első pillanattól hittem abban, amit csinálok. Egy nagyon erős küldetéstudatom van, mert a kártyáim rengeteg ember segítségére lehetnek a minőségi beszélgetések kialakításában. Mivel ennyire egyértelmű a célom, ez egy hatalmas húzóerő és motiváció volt az elejétől kezdve, ez segített át, ha jöttek kisebb-nagyobb nehézségek. Nagyon hálás vagyok azért, hogy a pozitív visszajelzések mindig akkor érkeznek meg hozzám, amikor a legnagyobb szükségem van rájuk, és ezekből újra és újra erőt tudok meríteni.

Véleményed szerint mi szükséges egy sikeres karrierváltáshoz?

Nagyon fontos, hogy megtaláld azt a közeget, ahol támogatnak téged, és hisznek benned. Kell egy erős motiváció. De a leglényegesebb a kitartás és a türelem, mert a siker nem jön azonnal. Nagyon sok kihívással kell szembenézni, ritka az, hogy minden elsőre tökéletesen működik. Ezért kulcsfontosságú a rugalmasság. De ha van egy erős célunk, küldetésünk, akkor nem fogjuk feladni az első akadályoknál.

Mi a legnagyobb tanulsága a karrierváltásodnak?

Rengeteget tanultam elsősorban magamról és a vállalkozói létről, ez az egy év igazi önismereti utazás volt. Érdekes megtapasztalni, hogy honnan tudok erőt meríteni, amikor azt érzem, hogy teljesen elfogyott a lendületem. Megtanultam, hogy egy vállalkozás elindítása hatalmas energiabefektetést igényel, és egy állandó tanulási folyamat. Rájöttem, hogy hogyan tudom hatékonyan beosztani az időmet, mert bár a vállalkozói lét egy borzasztóan nagy szabadságérzetet ad, de meg kell tudni húzni a határokat. Oda kell figyelni, hogy ne hajszoljam túl magam. Meg kellett tanulni azt is, hogy vannak magaslatok és mélységek, és a fejlődéshez, valamint a sikerhez nem egyenes út vezet.

Hogyan változott meg az életed, illetve a személyiséged a karrierváltás óta?

Sokkal hatékonyabb lettem, és rugalmasabban kezelem a váratlan helyzeteket. Nőtt az önbizalmam, bátrabb vagyok, és jobban hiszek magamban. Sok olyan dolgot megugrottam, ami teljesen komfortzónán túli volt. Megtaláltam azt a célt, küldetést, amiről csillogó szemmel, órákig tudok mesélni. Azt érzem, hogy a helyemen vagyok.

Anyaként mit adott neked a vállalkozói lét?

Nagyobb szabadságot és rugalmasságot. Anyaként hatalmas segítség, hogy magam oszthatom be az időmet, több időt tudok a gyermekeimmel tölteni.

Hogyan képzeled el magad 3 év múlva, milyen terveid vannak?

Szeretném, ha a kártyáim által egyre több embernek tudnék segíteni, hogy jobban megismerjék önmagukat és a párjukat. Célom, hogy minél több helyen elérhetőek legyenek, valamint a terveim között szerepel egy bővülő termékkínálat is. Vágyam még, hogy külsős szerzőként és kommunikációs szakértőként egyre több helyen szerepet vállalhassak, pl. rendezvényeken.

Mit gondolsz, aki most karrierváltáson töri a fejét, mit tud önmagáért tenni, hogy bele merjen vágni?

Bárki, aki változáson töri a fejét, mindenképpen kezdjen el foglalkozni az önismeretével. Találja meg azt a közeget, ahol nyugodtan tud beszélgetni a céljairól, terveiről, és ahol támogatást kaphat. Találja meg a miértjét, hogy mi adja számára a motivációt, miért szeretné a változást. Legyen egy stratégiája a megvalósítást illetően, fogalmazza meg, hogy a váltás kapcsán mi az első lépés, és tegye is meg.

Mit üzennél azoknak, akikben megfogalmazódott a váltás, de még a félelmeik visszatartják őket?

Higgyenek magukban és a megérzéseikben. Amennyiben tényleg úgy érzik, hogy szükségük van erre a változásra, tegyék meg az első lépést. Félelmek és akadályok mindig lesznek, nincs olyan, hogy minden körülmény tökéletes a váltáshoz. Minél hamarabb lépnek, annál hamarabb fogják látni az eredményeket.

 

Nagyon köszönöm Szandrának, hogy interjúalanyom volt, és megosztotta a történetét velünk. Remélem sok nő tud motivációt meríteni belőle a változás elindításához.

 

Szandra munkásságát itt tudjátok követni: 

https://www.wetime.hu/

https://www.instagram.com/wetime_hu

https://www.instagram.com/modernmommy.blog.hu

 

szandra_kep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr9218382711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása