Gondolatok, tippek hogyan találhatja meg egyre több nő önmagát a munka világában.

Dolgozó NŐ

Dolgozó NŐ

Álláskeresés: ezt rontják el a legtöbben

2023. december 13. - Bénó Helga Karriertanácsadó

Ha azt mondom álláskeresés, munkahelyváltás, mi jut róla először eszedbe? Mi lenne az első lépésed?

A legtöbb ember ilyenkor elkezdi sorolni: egy szuper önéletrajz összerakása (erről is hosszan beszélhetnénk, hogy mitől jó egy önéletrajz), álláshirdetések böngészése, jelentkezés azokra, ami profilba vághatnak, ismerősök megmozgatása, önéletrajz eljuttatása boldog boldogtalannak. Vannak olyanok, akiknek a Linkedin profil kicsinosítása is eszébe jut.

De biztos, hogy ezek a kezdő lépések? Ez a jó álláskeresési stratégia?

Véleményem sokan ezeket a lépéseket követik, aztán vagy bejön, vagy nem, de utána jön a felismerés, „miért van az, hogy ideig óráig jól érzem magam az új munkában, de igazán nem szeretem”? És ez a „jobbik” eset, mert a döntő többség ezen stratégia mentén sok visszautasítást kap, vagy nem is válaszolnak a pályázatára, ami egyenes út az önbizalom és önbecslés csökkenéséhez.

Mi lenne akkor a sikeres álláskeresési stratégia első lépése?

Nincs itt semmi varázslat, az első lépés az önismeret. Az, hogy tisztában légy a saját érzéseiddel, vágyaiddal, céljaiddal. Sokan lehet a fejükhöz kapnak, hogy „ugyan hagyjál már ezzel a maszlag dumával”, hiszen az önismeret és önfejlesztés napjainkban sokszor elkoptatott szavak lettek, hála a sok kliséket puffogtató motivációs előadónak (és igen sajnos a sok két nap alatt létrejött coachnak is). Pedig a sikeres álláskeresés, és karrier út alapköve bennünk van, hogy mennyire ismerjük önmagunkat.

Álláskeresés kapcsán, amikor önismeretről beszélek ezt értem alatta:

  • vizsgáld meg, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttél eddig munkáid során
  • tudd, hogy milyen tevékenységekben vagy jó
  • térképezd fel, hogy milyen tevékenységeket szeretsz csinálni
  • a szeretett tevékenységek közül van-e olyan, amiért mások fizetnének neked (tudod-e ötvözni a szeretettel végzett dolgokat a pénzkeresettel)
  • milyen erősségeid vannak
  • mely területeidet fejlesztenéd szívesen
  • tedd fel a kérdést magadnak, hogy tanulnál-e új dolgokat, mi az az irány, ami érdekelhet
  • milyen rövid-, és hosszú távú céljaid vannak az életedben
  • állíts fel egy listát, hogy mi az a 10 dolog, ami fontos számodra a munkád, munkahelyed kapcsán
  • priorizáld a fontossági listádat, mik azok, amiktől nem tudsz eltekinteni, és melyeknél vagy képes kompromisszumot kötni

Van egy lényeges kérdésem számodra: milyen állást szeretnél találni?

Ha erre jelenleg annyit tudsz megfogalmazni, hogy jól fizetőt, és jobbat, mint a mostani, akkor a magaddal való szembenézés nélkül sok pofont fogsz kapni a munkaerőpiacon. Függetlenül attól, hogy van-e csilivili önéletrajzod, vagy Linkedin profilod.

Egy karrier coaching folyamatban ezeket a kérdésköröket boncolgatom a kliensekkel közösen, és meglepő felismerések szoktak születni. Nagyon sok „AHA” élmény láthat napvilágot, és van esély arra is, hogy kiderül, teljesen más az irányod, mint amiben eddig keresgéltél, és ez a pályázataid sikertelenségének az oka. De számomra a legfontosabb, hogy egy ilyen folyamatban ne csak a eljuss a „merre és hogyan tovább” dilemmádtól a „tisztul az utam” állapotig, hanem mindeközben az önbizalmad, és az önértékelésed is erősödjön. Ugyanis az egészséges önbizalom, és az értékeid tudatosítása a második pillér a sikeres álláskeresési stratégiában.

blog20.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benohelgacoach.blog.hu/api/trackback/id/tr1618279823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása